Да ли би овисност о коцкању могла бити излијечена спрејом за нос?

Komentari

Коцкање би увијек требало бити забавно! Међутим, све угодне ствари би требало да буду умерено и то укључује играње казино игара као што су слотови или покер, на пример. Проблем је што неки људи не знају када треба да стану. Чак и више забрињавајуће, понашање које изазива овисност не долази нужно због једноставног недостатка самоконтроле. Нека од најновијих истраживања показују да су неки појединци склонији зависности од других. Наравно, одговорни сајтови за коцкање и коцкарнице знају које врсте понашања треба пазити када се људи коцкају на овиснички начин и зато могу да интервенишу. Шта се дешава ако се знакови промаше?

Срећом, финска истраживања нуде нову наду људима који се боре са овисношћу. Идеја коју су научници изнели је прилично изненађујућа. Они сугеришу да би у случају само назалног спреја - баш као и нешто што би се могло искористити за обрану од прехладе - могло помоћи у спречавању клизања у овисност о коцкању. Да ли је истина да би нешто тако једноставно као што је спреј могло да превазиђе потребу да се клади више него што си можете приуштити да изгубите?

Ублажавање снаге неуротрансмитера

Идеја носног спреја је да ће укључити хемикалије које ће деловати на природан начин како мозак функционише. Знанственици већ дуго знају да одређени неуротрансмитери имају велику улогу у овисности. Један од разлога зашто радимо нешто изнова и изнова је то што стимулише делове мозга који примају задовољство. Ово се обично назива "високим", али све што стварно значи је да се осјећате добро у нечему. Типично, то је природна хемијска супстанца, допамин, која нуди највеће успоне од понашања зависности.

Кад год је неко овисан о нечему - о одређеном понашању или конзумирању супстанце - вјероватно је да он или она прима допамин. Осјећај мирног задовољства које пушач има када повуче цигарету може бити краткотрајан, али то је стварно допамин који је на послу и доноси задовољство. Већ неко време, дакле, потрага је била на путу да се ублажи ефекат допамина.

Међутим, потребно је постићи равнотежу. Ако "искључите" проток допамина, онда то може довести до сопствених проблема. Оно што би могло помоћи људима који осећају трунку зависности и желе да га дају, био би уређај који би могли да користе привремено, повлачећи се натраг допамином, чиме је понашање које изазива овисност мање стимулативно. На крају, надамо се да ће овај приступ омогућити људима да превазиђу своје зависности и да им се не покоравају.

Тхе Финнисх Студи

У Националном институту за здравство и социјалну скрб у Хелсинкију, тим истраживача наишао је на идеју употребе налоксона да изазове краткотрајну експлозију хемикалије која би ублажила неуропреносиву моћ допамина у мозгу. Најважније је да се овај лек примењује у прикладном носном спреју. То је значило да су овисници могли да га носе са собом дискретно и сами да га примењују сваки пут кад би на њих дошла потреба за коцкањем. Штавише, налоксон се већ широко користи за одвајање неуротрансмитера који могу бити преоптерећени због злоупотребе супстанци. Понекад се даје као стимуланс за рјешавање потенцијалних предозирања опијатима, на примјер.

Професор медицине зависности на Хелсиншком институту, Ханну Алхо, поставио је идеју да је нос добар начин да се кроз крвоток унесе налоксон у мозак, јер би он почео да делује у року од неколико минута. Да би тестирао своју идеју, фински тим научника почео је да тестира назолне спрејеве за налоксон у узорку зависних људи. Они су регрутовали преко стотину добровољаца да тестирају спреј тима током године. Алхов приступ многи су сматрали великим кораком у борби против зависности од коцкања. Свакако, налоксон је већ показао неке предности, иако у студијама у којима је коришћен у облику таблета за које је требало дуже да дјелује него што би требало.

Резултати студије се очекују у првој половини КСНУМКС-а. То може значити да многи људи који се сада предају низу понашања овисности могу преузети већу контролу над својим животима.

Јацкпот Цити Онлине Цасино Бонус Кодови >>

Јацкпот Цити Цасино Онлине. Придружи се сад!
Извор: јацкпотцитицасино.цом
Да ли би овисност о коцкању могла бити излијечена спрејом за нос? Ажурирано: Јун КСНУМКС, КСНУМКС Аутор: Дејмон